Benjamin Leroux Vosne-Romanée 2016

€109,95
Beschikbaarheid: Op voorraad
‘De erfgenaam van Henri Jayer’ ‘grootste talent van Bourgogne’ ‘een van de meest begaafde en best geïnformeerde wijnmakers van de regio’……superlatieven schieten tekort om de stormachtige ontwikkeling van Benjamin Leroux te beschrijven. De terroir specialist werkt vanuit een moderne kelder in Beaune die gedeeld wordt met Dominique Lafon. Zijn operatie is zeer klein en hoewel er wijn gemaakt wordt van een groot aantal verschillende terroirs worden er van de meeste wijnen slechts enkele vaten gemaakt. 
 
BENJAMIN LEROUX
Geboren en getogen in Bourgogne in 1975 en telg van een bloemisten familie kun je wel stellen dat Benjamin Leroux de groene vingers vanuit de wieg heeft meegekregen. Hoewel hij niet uit een wijnmakers familie komt, is hij al op jonge leeftijd gepassioneerd over wijn en wijnbouw. Als 13-jarige meldt hij zich op de agrarische school van Beaune en volgt hier ook zijn eerste lessen in wijnbouw. Vervolgens gaat hij naar Dijon voor het halen van zijn diploma in oenologie. Tijdens zijn stages voor de opleiding komt hij als jong broekie voor het eerst te werken op het Domaine du Comte Armand onder regisseur Pascal Marchand. Hoewel het begin jaren ‘90 nog gebruikelijk was om een wijngaard zonder begroeiing en tussengewassen te hebben en gebruik te maken van pesticiden en kunstmest, was Pascal al vroeg begonnen met biologische wijnbouw.

Na het behalen van zijn diploma heeft Benjamin verschillende posities om werk- en levenservaring op te doen. Zo werkt hij voor Drouhin in Oregon, Cos d’Estournel in Bordeaux, Maison Louis Jadot in Bourgogne en Giesen in Nieuw-Zeeland. In de zomer van 1999 komt zijn grote doorbraak als hij de positie van regisseur bij Domaine du Comte Armand aangeboden krijgt.

De twee belangrijkste aanpassingen die hij doet is het zoeken naar een goede balans tussen kracht en elegantie in de wijn. Immers, voor zijn komst waren de wijnen van het domein vooral bekend om power en concentratie. De tweede aanpassing is dat hij vrijwel direct biodynamische toepassingen introduceert. Zo is hij bijvoorbeeld al vroeg van mening dat al het water op aarde vloeit volgens de cycli van de maan en hier rekening mee gehouden dient te worden tijdens het bewerken van de wijngaard en het wijn maken. In 2007 waagt hij dan uiteindelijk de sprong in het diepe. In goed overleg met werkgever Comte Armand start hij naast zijn dagelijkse taken een kleine négociant onder zijn eigen naam. Het liefst was hij een eigen domaine gestart maar met de huidige wijngaard prijzen is het nagenoeg onmogelijk om uit het niets eigen wijngaarden aan te kopen. Hij laat zich hier niet door tegenhouden en gaat samenwerkingen aan met landeigenaren om zelf de wijngaarden te bewerken en verkrijgt hiermee de rechten om het fruit te kunnen aankopen. Het grote voordeel hiervan is dat hij zelf de volledige regie in handen heeft over de (biologische en biodynamische) wijnbouw en gegarandeerd goede kwaliteit druiven kan inkopen. In combinatie met zijn uitzonderlijke kennis van de regio en de terroirs heeft dit tot een zeer succesvol bedrijf geleid met een groot scala aan uitmuntende terroir gedreven wijnen. Inmiddels is Benjamin in de positie dat hij ook eigen wijngaarden heeft kunnen aankopen en mag zich nu dan ook Maison & Domaine Leroux noemen.

 

Vosne Romanee

De productie van de Vosne-Romanée werd onlangs uitgebreid door Benjamin Leroux. De druiven voor deze complexe en dynamische Bourgogne komen nu van vijf verschillende locaties, namelijk Aux Raviolles, Basses Maizières, Genaivrieres, La Riviere en Les Jacquines. Kracht en diepte worden hier gecombineerd met het nobele houtaroma van de vaten, alles is zeer fijn afgestemd en absoluut harmonieus. De wijn heeft sappig Pinot-fruit, maar ook een merkbare tanninestructuur die na een paar jaar in de flesrijping op zn best is! 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen