Crystallum - Cuvee Cinema Pinot Noir 2022
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Wijnbedrijf:
Dat de uitdrukking ‘dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan’ van toepassing is op het kleine Zuid-Afrikaanse wijnbedrijf Crystallum, blijkt wel uit de weg die Peter-Allan Finlayson bewandelt. Weliswaar werd de wijncultuur er bij Peter-Allan Finlayson met de paplepel ingegoten, zijn vader Peter Finlayson van het wijngoed Bouchard Finlayson is een van de pinot noir pioniers in de Hemel-en-Aarde Vallei. Tijdens zijn studie oenologie raakte Peter-Allan Finlayson echter verveeld en besloot om economie en filosofie te gaan studeren. Tijdens een reis door Europa die hij na zijn afstuderen maakte, werkte hij tijdens de druivenoogst in de Bourgogne bij een aantal wijnmakers en raakte gefascineerd door de klassieke wijn maak methodes. In 2007 creëerde Peter-Allan Finlayson met hulp van zijn broer Andrew het kleine wijnbedrijf Crystallum met als uitgangspunt het maken van wijnen van grotendeels aangekochte pinot noir en chardonnay druiven, waarbij kleinschaligheid, duurzaamheid en kwaliteit voorop staan. In korte tijd wist Crystallum met wijnen die een duidelijke ’bourgogne stijl’ hebben, zich onder de elite van de Zuid-Afrikaanse wijnmakers te scharen. Iets dat overduidelijk blijkt uit hoge waarderingen in de Zuid-Afrikaanse wijngids Platter’s en in The Wine Advocate #230 constateerde de wijnschrijver Neal Martin tijdens een lunch in Kaapstad in Zuid-Afrika: “Peter-Allan Finlayson makes some of South Africa's finest Pinot Noirs and Chardonnays. Attesting to that was the fine performance of his wine when served against the likes of Domaine de la Romanée-Conti of J-L Trapet at a lunch in Cape Town.” De druiven voor de Cuvée Cinema Pinot Noir van Crystallum komen van een van de hoogst gelegen wijngaarden in Hemel-en-Aarde. Van de 2015 jaargang werden slechts 5206 flessen gebotteld.
Regio:
De West-Kaap is niet alleen de bakermat van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw, het is ook het gebied waar het overgrote deel van de Zuid-Afrikaanse wijn geproduceerd wordt. De provincie West-Kaap bestaat op zich uit vijf verschillende wijnbouwregio’s: Coastal Region, Breede Rivier Valley, Klein Karoo, Cape South Coast en Olifants River. Cape South Coast is een relatief jonge wijnregio die ten zuidoosten van Kaapstad aan de kust van de Indische Oceaan ligt. Met name de wijndistricten Elgin en Walker Bay profiteren van de verkoeling die de oceaan biedt. De koele zeewind tempert de temperatuur en zorgt voor voldoende neerslag, dit tezamen met de bodemsamenstelling en overvloedige zon maakt dat in Walker Bay de kwalitatieve omstandigheden ideaal zijn voor druivenrassen als chardonnay en pinot noir. Met name in de heuvelachtige wards (cru's) Hemel-en-Aarde Valley en Hemel-en-Aarde Ridge zijn de beste wijngaarden te vinden die wijnen opleveren die vaak een opmerkelijke overeenkomst hebben met rode en witte bourgognes.
Vinificatie (wijnbereiding):
De druiven worden handmatig geoogst waarbij streng geselecteerd wordt en direct vervoerd naar de vinificatieruimte in Gabriëlskloof in Botrivier. Daar wordt 60% van de druiven eerst ontsteeld terwijl de rest van de trossen intact wordt gelaten. Aansluitend laat men de druiven de alcoholische fermentatie spontaan met wilde gisten ondergaan. Na ongeveer 30 dagen volgt persing en wordt de jonge wijn overgestoken op Franse eikenhouten barriques(30% nieuw), voor de malolactische gisting en rijping. Na ruim 11 maanden volgt de assemblage en botteling.
Smaakimpressie / serveertemperatuur / bewaarcapaciteit:
Een alcoholpercentage van 14%. Helder granaatrood van kleur. In de neus aroma's van rijpe kersen, kreupelhout, muskus en vers gebrande koffie. In het smaakpalet tonen van rijp klein rood fruit, vanille en wat specerijen, die gepaard gaan met een lange afdronk met fraaie tannines en zacht frisse zuren. Serveren: 15 tot 17°C. Bewaren: tot 10 jaar na de oogst.
Culinair advies: Ree biefstuk, fazant, patrijs en kazen als Citeaux, Comté en Tomme de Savoie.
Medailles, onderscheidingen, eervolle vermeldingen: 2015 94p Parker - 2014 91p Parker - 2013 93p Parker, 94p Tim Atkin - 2012 91p Parker - 2011 91p Parker - 2009 91p Parker