Domaine Jamet Côtes du Rhône
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Wel op voorraad in de winkel. Let op: deze wijn wordt niet verzonden.
De Noordelijke Rhône heeft met recht een speciaal plekje in het hart van vele wijnliefhebbers. Zowel witte als rode wijn wordt hier met een geheel eigen karakter en van unieke terroirs gemaakt. Hoewel in de 60er jaren nog minder dan 10 ha viognier aangeplant stond, is de huidige internationale revival van de druif vooral te danken aan het enthousiasme voor Condrieu. De rijke, gulle en zwoele witte wijn van viognier komt van steile granieten hellingen met in de beste wijngaarden een bovenlaag van ‘arzelle’ (afgebrokkelde rots, leisteen, mica en klei). Iets meer naar het noorden in Côte Rôtie worden spectaculaire rode wijnen gemaakt van syrah met druiven van steile en zeer zonnige hellingen (getuige de letterlijke vertaling ‘geroosterde helling’) De hellingen zijn zo steil dat de wijngaarden op terrassen aangelegd worden. Essentieel voor het verfijnde en minerale karakter van de wijnen zijn de rotsige schist bodems.
Domaine Jamet
De gebroeders Jamet hebben de reputatie van keiharde werkers, tot in detail altijd in de weer om optimale druiven te kweken. Zo wordt er ondermeer in een streven naar evenwichtige rijping voor elk van de 20 verschillende percelen wijngaard. (totaal 7 ha.) het juiste type wijnstok geselecteerd, gelet op de verschillen van bodem en hoogte.
Ze oogsten zo rijp mogelijk met rendementen van ca. 38 hl/ha. en na het kneuzen van de druiven volgt 20 dagen gisting met remontage onder controle van temperatuur.
Het druivenmateriaal van elk perceel blijft gescheiden tijdens gisting en rijping.
Wijn & gerecht – gans, lam van de gril, verfijnd vleugelwild als fazant, duif, patrijs, korhoen, reerug, hazenrug, niertjes, rood vlees van de gril.