Etna Rosso 'Ciaurìa' Caciorgna Pietro
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Het was grootvader Giovanni die het familiebedrijf Caciorgna Pietro in de provincie Siena vestigde. In 1953 verhuisde hij vanuit Le Marche naar het hart van Toscane, het boerenland waar hij verliefd op werd. Vandaag de dag wordt dit familiebedrijf gerund door de getalenteerde Paolo Caciorgna en zijn vrouw Elsa. Zij produceren hier op kleine schaal de wijnen Macchie en Alberaia van de twee hectare met de sangiovese druif. Sinds 2006 is de ambitieuze Paolo ook actief op Sicilië: in zijn wijnen uit de DOC Etna Rosso herken je wederom de handtekening van de meester.
Waardering in Italië en ver daarbuiten
Paolo Caciorgna geniet als oenoloog naam en faam in heel Italië én ver daarbuiten. Zo gebeurt het regelmatig dat zijn naam wordt gekoppeld aan grote projecten en wordt hij voor zijn expertise de wereld overgevlogen. Zijn kennis stopt hij met veel liefde in het familiebedrijf, voor altijd zijn 'primo amore'.
DOC Etna Rosso: een succesvol avontuur
Het tweede wijnsucces van Paolo begon in 2005 toen goede vriend Marco de Grazia hem uitnodigde op de Siciliaanse vulkaan Etna. De Nerello Mascalese druif en het ruwe landschap hadden Paolo al gauw in zijn greep. Met Marco speurde hij naar wijngaarden en het duurde niet lang voordat hij een juweeltje van een halve hectare vond met stokken van 100 jaar oud en ook nog pre-philoxera. Het werk in deze wijngaarden kan niet anders dan manueel; geen enkele machine is bestand tegen de ruwheid van deze mineraalrijke bodem. In de loop der jaren werden deze wijngaarden uitgebreid naar een totaal van 2 hectare. De wijnen Ciaurìa, Guardoilvento en N’anticchia werden geboren. Deze drie bijzondere DOC wijnen worden onder de naam Caciorgna Pietro op de Etna geproduceerd en gebotteld. Kenmerkend stoer, licht, complex, met eindeloos sap en zeker niet ‘klein’ (wat N’anticchia betekent).
Vinificatie
Zowel de alcoholische als de malolactische fermentatie vindt plaats in roestvrij staal. Houtopvoeding: 6 maanden op tweedejaars Frans barrique.
Smaakimpressie
Verfijnde neus met tonen van rijpe rood fruit, thee en minerale toets van de bodem. In de mond zeer elegant met mooie balans tussen rijpe rood fruit, specerijen en een iets aardse afdronk door 6 maanden op tweedejaars Frans barrique.