Loimer Gluegglich Orange Wine
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Fred Loimer is een biodynamisch werkende, bijzonder getalenteerde wijnbouwer. Hij nam het wijngoed in 1998 over van zijn ouders en zijn hartstocht voor het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al snel de bijnaam Perfectionist op. In 1999 werd een state of the art winery gebouwd boven de eeuwenoude kelders. Een staaltje van architectuur dat de bijnaam The Black Box kreeg. Niet minder dan dertien afzonderlijke wijngaarden geven een grote diversiviteit aan wijntypes, stijlen en smaken. Naast zijn beroemde wijnen uit Kamptal heeft Fred historische wijngaarden in de Thermenregion; een zeer oud, maar wat vergeten gebied met bijzondere wijnen van onder andere de druiven zierfandler en rotgipfler. Net als in Kamptal alle gemaakt volgens de biologisch-dynamisch werkwijze en gecertificeerd als RESPEKT.
Vinificatie
Gluegglich van Weingut Loimer is een wijn die gemaakt wordt zoals men dit in negentiende eeuw in Oostenrijk deed. De verschillende druivenrassen (Rotgipfler, Zierfandler, Chardonnay, Gewürztraminer, Muskateller en Riesling) worden tegelijkertijd, wanneer een deel van de rijpe druiven al aan het gisten zijn, met de hand geplukt. In de vinificatiekelder ontsteelt men direct een deel van de trossen en laat men de rest van de trossen intact. Aansluitend worden de druiven en trossen geperst en laat men het sap met een deel van de druivenpulp (schillen, vruchtvlees en pitten) de alcoholische fermentatie met wilde gisten ondergaan op grote houten foeders. Na enkele weken wordt de jonge wijn overgestoken op schone eikenhouten vaten om hierin ongeveer 8 maanden lang de malolactische gisting en rijping op de fijne lies te ondergaan.
Smaakimpressie
Strogeel van kleur. In de neus aroma’s van rijpe appels, verveine, lindebloesem en kaneel. In het smaakpalet tonen van appel, meloen, sinaasappelschil (klein bittertje) en een krijterige toets, die gepaard gaan met een licht ziltige afdronk met levendige zuren en duidelijk wat tannines.
Wijn & Spijs
Deze orange wine is perfect bij aspergesalade met quinoa, omelet met zalm en venkel of gebakken zoete aardappelen met fetakaas.