Merum Priorati Inici
MERUM Priorati komt zoals de naam al doet vermoeden uit de fameuze edoch onherbergzame Priorat. Het wijnhuis behoort tot de venieuwers in deze toch vrij conventionele tradionele streek. Merum behoort tot de Pere Ventura familie welke vooral bekend zijn met hun fraaie Cava's. Het logo van Merum Priorati bestaat uit twee eeuwenoude symbolen voor de aarde en de lucht. En dat zijn precies de belangrijkste factoren waarmee je als wijnmaker te maken krijgt als je wijn maakt in het ruige Priorat. De bodem bestaat hier, om te beginnen, uit schist en leisteen. Vergelijk het gerust met andere topgebieden zoals de Mosel of de Douro vallei. En het landschap is heuvelachtig. De oplossing hiervoor is terrassen wijngaarden met zeer lage rendementen en veel handwerk.
De Merum Inici is een blend van de veel voorkomende Priorat druiven namelijk: Syrah, Merlot, cabernet sauvignon, Carignan, Grenache. De druiven worden handmatig geoogst in kratjes van 20 kilogram. Zo komen ze ongekneusd aan in het wijnbedrijf. Het rendement is laag en bedraagt circa 30 hectoliter per hectare. Nadat de druiven zijn ontsteeld volgt er een temperatuurgecontroleerde vergisting en maceratietijd op roestvaststaal van circa drie weken. Aansluitend volgt de tweede malolactische gisting (hier wordt harder appelzuur omgezet in zachter melkzuur) op Frans eiken vaten van 225 liter. Na de rijping van 8 tot 12 maanden, op deze vaten van 2 en 3 jaar oud, volgt zonder klaring en filtering de botteling. (zo dragen alle stoffen bij aan de complexiteit van de wijn. Na verloop van tijd kan er wel wat