Vietti Barolo Castiglione
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Wijnbedrijf:
Al een eeuw lang was de Vietti familie in Barolo actief als wijnbouwer tot in 1919 Mario Vietti het initiatief nam om zelf wijn te gaan maken, te bottelen en te verkopen. Een eeuw terug was dit nog helemaal niet zo vanzelfsprekend, de wijnmarkt werd toen grotendeels beheerst door handelaren. Zijn schoonzoon Alfredo Currado continueerde vanaf 1952 het kwaliteitsbeleid door niet alleen het op dat moment vrijwel vergeten Piëmontese druivenras arneis weer te gaan produceren, maar belangrijker als een van de eerste wijnmakers in Piëmonte, met de Côte d'Or in de Bourgogne als voorbeeld, om terroir gericht te gaan werken. Dus percelen met een duidelijke identiteit apart te behandelen, te plukken en te vinifiëren. Iets dat vandaag de dag in Barolo en Barbaresco de gewoonste zaak van de wereld is geworden. In 1990 diende zich een volgende kwaliteitsfase aan bij Vietti, de komst van Alfredo's zoon Luca Currado. Als oenoloog had hij in Californië gewerkt bij Simi Winery en Opus One en in Bordeaux bij de fameuze 1e grand cru Mouton-Rothschild. Bij Vietti werd het Luca's kracht om traditie en innovatie te combineren. Niet alleen ging hij zich nog specifieker richten op het onderscheid tussen de verschillende terroirs, ook schakende hij geheel over naar de biologische wijnbouw met vooral niet langer een puur technische benadering maar juist ruimte voor de intuïtie bij het vinificatieproces. Bij het 35 hectare grote wijnbedrijf Vietti wordt tegenwoordig naast witte wijnen als Moscato d'Asti en Arneis een uitgebreide reeks van rode wijnen gemaakt waarvan het grootste deel van specifieke percelen komt. Het perfectionisme en totale toewijding komen geheel en optimaal tot uiting bij de Barolo's met de cru aanduidingen: Castiglione, Brunate, Lazzarito, Rocche di Castiglione en Ravera. De cru Castiglione komt van diverse percelen met 30 jaar oude nebbiolo stokken die zijn gelegen bij de dorpjes Castiglione Falletto, Monforte, Barolo en Novello.
Regio:
Piëmonte, dat voet van de berg betekent, is een heuvelachtig gebied dat in het noorden van Italië gelegen is tussen diverse bergketens die het o.a. beschermen tegen het zeeklimaat. Het ligt op 45º noorderbreedte, dezelfde hoogte als de Bordeaux en het noordelijke deel van de Rhône vallei. Het is een wijnregio die kwalitatief gezien zeer belangrijk is, 70% van de wijngaarden heeft een DOC of DOCG status en waartoe o.a. Moscato d'Asti, Spanna, Gattinara, Boca, Barbera d'Alba, Gavi, Dolcetto d'Alba en Asti Spumante behoren. Uit het district Langhe komen de Barolo en Barbaresco, twee van de allergrootste rode wijnen van Italië. De wijngaarden met nebbiolo druiven van de DOCG Barolo liggen bij het middeleeuwse stadje Alba tussen de 250 en 450 meter hoogte. Piëmonte wordt regelmatig vergeleken met de Côte d’Or in de Bourgogne. Piëmonte en de Côte d’Or hebben een vergelijkbaar landklimaat, dus koude winters, warme droge zomers en een zacht najaar. Beide werken met een enkel rood druivenras die wijnen van wereldniveau geven, in de Bourgogne is dat de pinot noir en in Piëmonte de nebbiolo. Twee kwaliteitswijnen die ook nog eens qua kleur en delicaatheid op elkaar lijken. Daarnaast wordt er zowel in de Côte d’Or als in Piëmonte met het gebruik van afzonderlijk gedefinieërde wijngaarden puur op terroir gewerkt.
Vinificatie (wijnbereiding):
Na de pluk waarbij zeer streng geselecteerd wordt, vindt de vinificatie plaats op traditionele wijze. Eerst een korte inweektijd en aansluitend een traditionele alcoholische gisting van 18 dagen op roestvrijstalen tanks en vervolgens persing van de druiven en het oversteken van de jonge wijn op Franse barrigues en Sloveense vaten voor de malolactische gisting en rijping voor een periode van 24 maanden. De wijn rust vervolgens 8 maanden in roestvrijstalen tanks om daarna ongefilterd gebotteld te worden.
Smaakimpressie / serveertemperatuur / bewaarcapaciteit:
Een alcoholpercentage van 14,5%. Diep robijn rood van kleur. In de neus aroma’s van rode kersen, aardbeien en tabak, teer en de finesse van goed gedoseerde houtrijping. In het smaakpalet wederom rijpe kersen en aardbeitjes, wilde munt,iets mineraligs en een lange verfijnde afdronk met goed geïntegreerde tannines.
Serveren: 16 tot 18°C.
Bewaren: tot 25 jaar na de oogst.
Culinair advies:
de Piemontese specialiteit Brasato al Barolo (rosbief met Barolosaus), lamsbout uit de oven, fazant met eekhoorntjesbrood en rijpe harde kazen uit Noord-Italië.
Medailles, onderscheidingen, eervolle vermeldingen: 2011 92p James Suckling, 91p Wine Spectator, International Wine Report 93p.